Dansk Højskole Revolutionerer Tilgangen til Læring og Personlig Udvikling

Der er rigtigt mange unge mennesker, der ikke er specielt modtagelige overfor den form for undervisning, der bruges på langt de fleste skoler her i landet. Den typiske tilgang til at undervise i materiale er nemlig ikke noget, der er fulgt med tiden overhovedet. Vi vækker stadig de unge mennesker tidligt om morgenen, selvom al forskning har vist, at de ville være både sundere og mere lærenemme, hvis man tilpassede skoleskemaet efter deres biologiske ur. Skolerne insisterer stadig på, at have de unge mennesker siddende på ubehagelige stole, side om side, mens de kigger op på en lærer de intet personligt forhold har til, og bare lytter mans han eller hun tegner hieroglyffer på tavlen. Kedsomhed er noget de fleste forbinder med skolen, og vi har som samfund på en eller anden måde bare accepteret, at det er sådan tingene er. Ingen kan være overraskede over, at børn finder det kedeligt at sidde ned flere timer om dagen, og bare lytte til en eller anden person, der prøver at presse en masse faktuel viden ind i hovederne på dem. Det eneste vi har at sige til dem er, at de vil sætte pris på det i sidste ende, så de skal bare holde fast – uanset hvor kedeligt det er.

Der har været disruption og hurtig udvikling på stort set alle andre områder i vores liv. Kunne vi ikke unde de unge mennesker noget af det samme, når det kommer til deres undervisning og personlige udvikling? Det lægger trods alt fundamentet for hele deres fremtidige liv, og for det bidrag, de ender med at kunne give til vores land og samfund.

Som altid er højskolerne langt foran på dette punkt. Det har altid lagt i højskolens natur, at bryde med de kedelige og grå standarder, og i stedet lægge de studerende i fokus. Når man kigger på hvad den studerende har brug for, hvordan de bedst tænker og udvikler sig, så er det klart at man finder frem til bedre løsninger.

Et godt eksempel på en højskole, der er gået hele vejen, er Danskstudiecenter.dk. Det er tydeligt at de har tænkt over, hvad det er de unge har brug for, og så har sammensat den helt unik tilgang til læring og personlig udvikling, der er specielt designet til at opfylde disse behov. De studerende sidder ikke i et gråt og kedeligt klasselokale: nej, de sendes afsted til et andet land, med en række ligesindede unge mennesker. Der er fokus på fællesskabet, og i at støtte hinanden med at bryde grænser og finde sig selv. Ved at møde nye kulturer, og løse realistiske problemstillinger i fællesskab med andre, bliver læring og udvikling en helt naturlig del af processen. Ikke bare er de unge mere engagerede, de lærer også langt mere og betydeligt hurtigere, end hvis en lærer forsøgte at give dem den samme viden, ved blot at læse højt fra en bog og skrive lidt på en tavle.