Din Bil Fungerer som Din Kunstige Charme

Folk har mange forskellige grunde til, at gå ud at investere penge i en bil. I stort set alle tilfælde, er der selvfølgelig en eller anden praktisk grund til det. De færreste køber en bil, hvis ikke de har behov for at tilbagelægge en betydelig afstand relativt ofte. Ellers er det nemlig typisk billigere at benytte offentlig transport, eller blot leje en bil, når behovet melder sig. Men det praktiske behov for en maskine, der kan køre en fra ét sted til et andet, med jævne mellemrum, er faktisk kun en meget lille del af grunden. Det er i bund og grund mere en rationalisering: det er den historie vi fortæller os selv for, at vi kan retfærdiggøre købet overfor os selv.

Men når vi virkelig graver dybt i folks motivationer og mønstre, så er det tydeligt, at en bil er langt mere end et køretøj for de fleste bilejere. Det handler i langt større grad om at bilen bliver en slags forlængelse af vores personlighed og stil. Man kan sige, at bilen fungerer som en slags kunstig charme for ejeren. Det er ikke bare ejerens selv der sætter lighedstegn imellem ”personligheden” hans bil udstråler, og så hans egen personlighed. Undersøgelser har også vist, at folk bliver bedømt ud fra hvilken bil de kører i, af stort set alle mennesker. Det gælder uanset om det er en komplet fremmed, eller et individ der kender personen i forvejen. Bilen farver selvfølgeligt førstehåndsindtrykket på den fremmede i langt højere grad, end den har indflydelse på personen, der allerede kender bilejeren godt. I begge tilfælde er der dog en klar indflydelse.

Hvis man har råd til den rigtige bil, så er det altså noget der kan have en enorm positiv indflydelse på ens liv. Det er en måde at hjælpe med at farve folks oplevelse af en selv på en positiv måde. Det har dog også en bagside: hvis din bil ikke signalerer det, du tror den gør, eller du er nødt til at køre rundt i en bil der signalerer det forkerte, så vil folk få en forkert opfattelse af dig. Ting som stenslag kan også gå ind og have en negativ effekt på din udstråling. Det er selvfølgeligt nemt at klare en stenslags reparation, men ind til man har fået det gjort, så er billedet af ens bil pludseligt knap så imponerende.

Du kan se bilen som en slags betydelig metafor for dig selv. Hvis der er ”ridser i lakken” (eller en knust forrude), så vil folk også opleve dig på den måde. At der er nogle ting omkring dig, der ikke er helt som de skal være. Det er selvfølgeligt ikke noget folk tænker på et bevidst plan, men det er helt sikkert noget der har en betydning for hvordan de behandler og tænker om dig.