Er Biler en Smagssag eller Noget Andet?

Som en af de mange bil-eksperter der skriver om mit felt på internettet, får jeg ofte en masse spørgsmål fra folk, der overhovedet ikke kan finde hoved og hale i bilmarkedet. De føler at det er en uoverskuelig jungle, og det kan jeg egentligt godt følge dem i. Prøv at overveje, hvor nemt det var at vælge bil hvis vi skruer tiden tilbage: der var måske et dusin forskellige modeller, og kun et mærke eller to, at skulle kigge på. Men i dag har vi adgang til biler fra hele verden. Vi har flere bilmærker i dag, end vi havde modeller før i tiden. Det er umuligt at danne sig et overblik over dem alle og lave en ordentlig sammenligning. Så hvad skal man gøre?

Uanset hvor meget ekspert man er, så må man altid læne sig op af hvad andre siger. Når det kommer til at vælge bil er der to lejre: dem der mener at det udelukkende er en smagssag, og dem der går analytisk til værks.

Den første gruppe mener, at det ikke giver mening at holde alle de forskellige biler op imod hinanden. Ikke bare er udbuddet for stort, men forskellene er heller ikke altid helt relevante. I dag har vi meget høje krav til sikkerhed i biler, og du kan derfor trygt og sikkert køre både dig selv og din familie rundt i enhver bil der sælges på det danske marked i dag. Grundet den øgede fokus på miljø, og sågar lovmæssige krav til mindskelse af forurening, kan du også være ganske sikker på at enhver ny bil du måtte overveje, også er økonomisk at køre i når det kommer til benzin. Argumentet er derfor, at det at vælge den ”rigtige” bil er en ren og skær smagssag. Der opfordres generelt til at bladre hurtigt igennem diverse bilmagasiner, og se hvad der fanger din opmærksomhed. Du skal selvfølgelig ikke være helt ukritisk: idéen er blot at skære ned på hvad der skal sammenlignes. Hvis nu du synes at en Kia Sportage er mega lækker, jamen så smut ned til en Kia Sportage forhandler og kig dig rundt der. Der er en god chance for, at forhandleren kan vise dig andre biler i samme kategori, som du så kan sammenligne med, og vælge den der passer dig bedst. Du ved dog med sikkerhed, at du ikke går forgæves!

Den anden gruppe mener, at det er tiden og besværet værd, at gå helt og aldeles analytisk til værks. Hvis du godt kan lide at jonglere med tal, så er det en vej du helt sikkert kan overveje. Der er tonsvis af hjemmesider i dag, der indeholder alle mulige data fra enhver bil der er tilgængelig. Det er typisk modeller som Renault Scenic man ser på toppen af disse lister, men det afhænger igen af dine specifikke behov og præferencer.