Gode Minder fra Folkeskolen Sætter Farve på Livet

Når man har en stresset hverdag, hvilket rigtigt mange af os har, så har det nogle negative effekter på en lang række områder. Vi har nok alle hørt om de helbredsmæssige risici når man er stresset i længere perioder. Men noget jeg personligt har lagt mærke til er effekterne på vores sanser.

Mit job gør mig ikke konstant stresset. Stress er derimod noget, der kommer i perioder. Jeg har fundet ud af, at jeg kan gøre rigtigt meget for mig selv ved at opdage at jeg er stresset så tidligt som muligt, så jeg aktivt kan gøre noget for at slappe mere af i min fritid. Men stress gør det ofte svært at finde tid til at være introspektiv og opdage at man er stresset. Hvis man ikke har en ven eller en god partner, der kan se at man er vildt stresset, og tør udpege det – hvad skal man så gøre?

Det er her, hvor stressens effekt på sanserne kommer ind. Jeg har nemlig lagt mærke til, at farverne begynder at forsvinde fra mit synsfelt, i takt med at jeg bliver mere stresset. Du har sikkert oplevet det samme. Prøv at tænke tilbage til din sidste ferie. Måske du lå på stranden, og nød det utroligt blå hav foran dig. Var det ikke mere blåt, end noget andet vand, du har set for nyligt? Det var fordi du var afslappet, og dine sanser var så skarpe som de overhovedet kan være.

Når man bliver stresset så sker det modsatte. Alting virker gråt og trist. Farverne bliver koldere og mørkere. Det er det første jeg lægger mærke til, når stressen begynder at ramme mig. De andre sanser følger også trop. Maden bliver pludseligt mindre smagfuld, og selv min livret bliver en kedelig smagsoplevelse. Musik der normalt får mig i højt humør og giver mig lyst til at danse lyder pludseligt bare som larm.

Når jeg fanger disse symptomer på stress, så har jeg en rutine jeg straks sætter gang i. For det første, så begynder jeg at meditere og lave diverse afslappende øvelser. Men det mit andet trick er mere unikt, og jeg tror det er det, der gør den største forskel.

Jeg lukker nemlig øjnene, og tænker tilbage på gode minder fra folkeskolen. Vores barndom er nok den tid, hvor vi har haft mest mulighed for at slappe helt af, og bare være til stede. Når jeg tænker tilbage på disse minder, så stråler farverne for mit indre blik. Jeg husker da en Golf pro kom og besøgte vores klasse, og snakkede passioneret om golf og hvor meget det gjorde for hans liv, at have en hobby. Jeg husker mit første kys på legepladsen, og den første gang jeg holdt nogen i hånden. Jeg husker de spil og lege vi underholdt os selv med i frikvartererne. At tænke tilbage på alle disse minder er som at tage en uges ferie. Når jeg åbner øjnene igen er farverne vendt tilbage.