Gør Nu Noget Ved Problemet: Når Mangler i Byggeriet Bygger Sig Op


Vi har nok alle sammen haft problemer, som har irriteret os meget længe, og som vi alligevel ikke rigtigt får gjort noget ved. Det kan være et vandrør der lækker, eller en irriterende pive lyd hver gang man åbner eller lukker døren ud til terrassen. Men hvorfor er det, at vi lader disse små irritationer blive ved med at være en del af vores liv, når de typisk er nemme at løse?

For det første, så er vi mennesker utroligt gode til at tilpasse os. Det er det, der har sikret vores overlevelse igennem millioner af års evolution. Hvis vi ikke var i stand til at tilpasse os, ville vi aldrig være flyttet væk fra det varme Afrika, og til det kolde Norden vi nu bor i. Det er på grund af vores evne til at tilpasse os, at vi har kunne kæmpe os igennem alle udfordringerne, og kan leve i det moderne samfund vi har i dag. Udfordringen er, at det ikke altid er den bedste løsning at tilpasse sig: de små irritationer bygger sig stadig op, og tilføjer stress til din hverdag. Når du kan løse et problem, så bør du gøre det: at tilpasse sig er ikke optimalt i det her tilfælde.

Den næste grund er, at vi ofte laver en her og nu løsning, der fungerer ”godt nok”. Måske smider du noget tape omkring det vandrør der drypper, eller smider hovedtelefoner på hver morgen, før du går ud af den dør der piver. Men de her hurtige løsninger er heller ikke optimale: de skal løbende følges op på, og de giver stadig en uro i baghovedet, fordi man godt ved, at problemet ikke er løst på en tilfredsstillende måde. Man er nødt til at anskaffe sig de rette byggematerialer, og dedikere noget tid til, at løse problemet ordentligt. Ellers vil man ikke finde den mentale ro: specielt ikke, fordi de hurtige løsninger har det med, at holde op med at virke på de mest irriterende tidspunkter.

Den sidste del af problemet, som får det hele til at hænge sammen er, at vi har alt for travlt i dag. Eller det tror vi i hvert fald, at vi har. Der er mange ting der skal gøres: der er arbejde der skal passes, børn man skal tage sig af, og et hus der skal holdes bare nogenlunde rent og nydeligt. Derfor føler mange ikke, at de har tid til at tage hen for at købe byggematerialer, eller læse op på, hvordan man løser problemer i hjemmet. Men det hele er dårlige undskyldninger. Du bruger masser af tid i din dagligdag, som ikke hjælper dig med at afstresse, i nær samme grad som det ville gøre, at løse problemerne i hjemmet. Materialerne kan bestilles online, og instruktionerne kan findes på Youtube – så der er ingen undskyldning! Når problemerne er løst, så får du mindre stress i hverdagen.