Gør din sommerhave ferieklar

Sommeren i Danmark kan være forudsigelse, specielt når det kommer til vejret. Derfor kommer der heller ikke den mængde sol og regn, som passer til haven. Skal du på ferie, kan du forberede din have, så du ikke kommer hjem efter en dejlig lang ferie og oplever, at se at blomsterne er druknet, eller at blomsterne i krukkerne er helt visne og døde. Men fordi du skal ud og rejse, betyder det ikke, at du kan have en flot sommerhave eller en skøn køkkenhave, der skal bare lidt planlægning til. Er du ikke så heldig, at have en god nabo eller ven, som kan passe din have, mens du er væk, så kommer her nogle gode råd.

Hvad skal du lige inden afrejse

Inden du rejser, så sørg for at få luet ud i alt ukrudt. Sørger du for det, så er der mindre konkurrence om vand og næring, og så er arbejdet gjort – og herved er mængden ikke blevet endnu større, når du kommer hjem. Især skal du sørge for at få vandet igennem aftenen før, du rejser. Herefter skal du sørge for at dække jorden til med et lag flis, det gør nemlig, at jorden holder på fugten. Har du plantet dine sommerblomster i krukker eller potter, kan du med fordel bruge selvvanderer. De kan laves helt enkelt ved at bruge en gammel vandflaske eller sodavandsflaske, du skal sættes flasken med åbningen nedad i jorden.

Blomster i haven

Har du roser og stauder i haven, kan du passende lige løsne jorden omkring dem, så vandet får endnu bedre mulighed for at nå frem til rødderne. En anden ting, du kan gøre er, at klippe blomsterne af roserne, så skal planten nemlig ikke bruge sin energi på dem – men i stedet på at producere nye knopper, som der kommer blomster på – og som du kan nyde, når du er hjemme. Du kan desuden klippe de stauder ned, som ikke længere blomstrer.

Køkkenhave og drivhuset

Planterne i dit drivhus skal du vande 1-2 gange om ugen – og på meget varme dage hver dag. Her kan du fjerne gamle visne blade og tynde lidt ud i mængden. Hvis vejret ser ud til at blive meget varmt, kan dine planter nærmest koge inde i drivhuset, sæt derfor døre og vinduer på klem, så du forhindrer at planterne dør af for høje temperaturer.

Det samme gælder i køkkenhaven. Her kan du med fordel også tynde ud i afgrøderne. Skal du rejse, mens køkkenhaven er fuld af friske grøntsager, kan du lade dine venner eller en god nabo høste – som betaling kan personen står for vandingen, mens du er væk.

Ligesom din have skal være ferieklar, inden du forlader den, skal du også sørge for at have det helt rigtige med i kufferten. Skal du fx ud og købe en dame badedragt, inden ferie starter, så er der ofte rigtig stort udvalg både i butikkerne og online.  Rigtig god ferie til dig og din have.