Maden Vi Spiser er Hård ved Budgettet

Vi danskere er sådan set rimeligt gode til at håndtere vores penge. I hvert fald hvis vi sammenligner os med nogle af de andre vestlige lande, hvor forbruget er i top, trods en gennemsnitlig indtægt der er lavere end herhjemme. Men selvfølgeligt sker det en gang imellem, at nogle folk har udgifter der overstiger deres indtjening, og de ender i en masse gæld og hovedpine. Det ser vi jo i TV programmer som ”Luksusfælden”, der sætter fokus på de problemer man kan rode sig ud i, hvis man er lidt for sløset med alt det økonomiske.

Men alle danskere ville faktisk kunne spare en masse penge, hvis de besluttede sig for det. Det er dog de færreste der føler sig motiveret til at sætte sig ned, og få et overblik over privatøkonomien. Specielt hvis det umiddelbart ser ud til at køre okay. Hvis man har mulighed for at lægge lidt penge til side hver måned, hvorfor så bekymre sig om de daglige udgifter? Man har jo tydeligvis råd til at leve som man gør, og så behøver man vel ikke kigge tallene efter.

Og det er da ganske rigtigt: man behøver ikke planlægge sin økonomi, hvis ens eksisterende tilgang allerede sikrer, at man ikke opbygger gæld. Men det betyder ikke, at man ikke kan have fordel af at gøre det alligevel. Hvorfor nøjes med den livsstil du har nu, hvis du kan have råd til noget der er endnu bedre? Eller hvorfor slide dig selv op på arbejdet, hvis du ville kunne leve det samme liv som nu, men ved kun at arbejde halvt så meget?

Og der er plads til forbedring i langt de fleste danskeres økonomi. Specielt når det kommer til den mad vi spiser, har vi nemlig en tendens til at betale langt mere end vi behøver. Det kan tydeligt ses, hvis man tager hjem til en af de unge mennesker, der lever på en SU. Når man kun har 5.000 kr. om måneden at gøre med, og alligevel gerne vil have råd til at gå i Vans sko og nyde en bytur hist og her, så er man tvunget til at spare hvor der spares kan. Og her vil det måske komme som en overraskelse for mange, at folk på en SU typisk kan slippe afsted med at betale 45 kr. om dagen for mad.

Det er kun 1.350 kr. om måneden på deres fulde madbudget. Det er der nogle der bruger på en god weekend med restaurant besøg. Og det er nu heller ikke fordi de unge studerende spiser usundt. Historierne om studerende der lever af pasta og røde pølser er ikke nogen der holder længere. De unge er også blevet opmærksomme på vigtigheden af en sund livsstil, og det formår de at tænke med ind i deres madplan til bare 45 kr. om dagen.