Sådan Får Jeg Mest Muligt ud af en Bytur

Det er sjovt som den måde vi tager i byen på den ændrer sig, efterhånden som vi bliver ældre. Det er ikke noget mysterium som sådan: det giver fint mening, at tingene ændrer sig. Men det er alligevel sjovt, fordi det ikke er noget vi umiddelbart forventer, og de fleste lægger aldrig mærke til, at der reelt er sket en kæmpe forandring. Med denne artikel håber jeg at sætte fokus på de forandringer der sker, og måske gøre flere mennesker opmærksomme på, at de tænker på byturer på en helt ny måde nu. Ved at tage udgangspunkt i den type bytur de reelt er interesserede i, kan folk der læser denne artikel samtidig planlægge deres fremtidige fester på en sådan måde, at de får mest muligt ud af deres bytur.

Så lad os starte med de første mange byturer, som de fleste danskere stifter bekendtskab med i løbet af deres liv. Mange unge danskere forsøger at tage i byen før de er fyldt 18 år, og det kan godt føre en masse besvær med sig. I Danmark er det godt nok lovligt at sælge øl og andre drikke med et relativt lavt indhold af alkohol til unge på helt ned til 15 år. Det er imidlertid ikke lovligt at servere alkohol til personer under 18 år. Det betyder i praksis, at en ung mand på 15 år sagtens kan gå hen i sin lokale Netto og købe en øl. Men hvis han på en eller anden måde kommer forbi dørmanden, og bliver serveret en øl inde på et diskotek, så sker der et regelbrud. Diskoteket har ikke lov til at servere alkohol til den unge mand, da han endnu ikke er fyldt 18 år. I princippet er det svært at straffe den 15 årige for det: det er derfor typisk diskoteket der kommer i problemer, når de udskænker alkohol til unge under 18 år. Det er den primære grund til, at diskoteker og beværtninger ansætter dørmænd, som tjekker ID i døren. Ved at tjekke ID kortet på alle, før de får lov at komme ind i klubben, kan man sikre sig at man kun lukker folk ind der er mindst 18 år gamle, og derved ikke risikere at sælge alkohol til folk der er for unge.

Nogle klubber arrangerer dog 16+ arrangementer. Det betyder at de lukker folk ind der er helt ned til 16 år gamle. Disse unge på 16 og 17 år kan altså få lov at komme ind i klubben, men de får typisk en anden farve armbånd på eller lignende, der gør det nemt for bartenderen at se, at det ikke er lovligt at sælge eller på anden vis udskænke alkohol til dem. De unge begrænses altså til at købe vand og sodavand på diskoteket.

Fordi det er så besværligt at komme ind på klubber og diskoteker når man er ung, så oplever de unge adgangen til disse steder som værende værdifuld og med begrænset adgang. Det betyder at det får en høj prioritet i den unges liv. Så snart den unge bliver 18 år, så tager vedkommende altså på så mange byturer som muligt! Her i starten er det altså kvantitet over kvalitet.

Nu hvor jeg er blevet ældre, og ligesom ved at jeg altid kan blive lukket ind, så er jeg begyndt at gå mere op i kvaliteten af en bytur. Jeg tager måske i byen en gang hver anden eller tredje måned. Til gengæld gør jeg det med stil! Lidt ligesom med leasing af firmabil, så har jeg fået fingre i en rigtig lækker bil, der signalerer de helt rigtige ting til min målgruppe. Ved at lease bilen frem for at købe den, kan jeg også her få langt mere kvalitet for pengene. Jeg tager et flot jakkesæt på, inviterer de 2-3 bedste venner med mig, og så drøner vi ellers derover i den leasede Peugeot og giver den max gas hele natten.