Sådan får du nok frugt og grønt hver dag, på få minutter!


Vi ved godt alle sammen at det er sundt at spise grøntsager og frugt. Men undskyldningerne er mange, når det kommer til rent faktisk at få det gjort; altså købe dem, og spise dem. Men i virkeligheden er det jo faktisk både billigt, hurtigt og nemt. Vi gør det mere kompliceret for os selv og bliver usikre når vi nede i supermarkedet overvejer hvad forskellen er på en pastinak og en persillerod – og hvordan er det lige man tilbereder og anvender en majroe? Nogle gange søger man hjælp i et hav af opskrifter, som også varierer i ”sværhedsgrad” og forberedningstid. Når man tænker på grøntsager, tænker man også at alting skal skrælles, snittes, skæres, rives, blancheres, koges, steges, dampes, og hvilke temperaturer, hvor længe – noget som muligvis underbevidst giver os en association til at grøntsager er til besvær.

Så når sundhedsstyrelsen anbefaler 6 stk frugt/grønt om dagen, er de fleste nok tilbøjelige til at synes at de jo havde rosiner i deres morgenmüsli og spiste en banan til formiddag, og så erstattede én ud af de seks med et glas æblejuice – altså havde man jo nærmest allerede fået sin daglige dosis grønt. Det er desværre sådan udvejen bliver for mange, og de meget sukkerholdige frugter, som æbler, bananer, pærer osv. bliver klart favoritfrugter som anses som værende nemme og hurtige. Ligesåvel bliver kartoflen den foretrukne ‘nemme’ grøntsag, måske allerede udskåret og i en frostpose lige-til-ovnen.

Så selvom vi synes vi får nogle grøntsager og frugter, bliver udplukket ofte monotont, og vi ved jo også godt at variation og diversitet i kosten er ligeså vigtigt. At spise 6 æbler hver dag og have ‘levet op til anbefalingerne’ må siges at være fint, men et utilstrækkeligt forsøg på en oprigtig interessere i helse og velvære.
Her i artiklen vil jeg prøve at give et par bud på hvordan det kan lade sig gøre at ændre den tænkning, og påstå at det altså ikke er sværere at spise varieret frugt og grønt – med det rette køkkengrej, råvarer og mod på at udfordre sine smagsløg.

 

Argumentet mod større indtag af grøntsager er netop det tidskrævende ved tilberedningen. Noget som ikke behøver at være sandt – da størstedelen faktisk kan spises rå og med skræl (økologisk vil være at foretrække). Faktisk er du med til at sikre at du får det højeste udbytte af dets vitaminer, og du ikke koger strukturen og fibrene ud.

I en travl hverdag hvor man tit har fokus på hurtige mellemmåltider, måske til at mætte den lille sult, i den halve time når man kommer hjem fra arbejde, før man skal hente børn, eller til en fritidsaktivitet.

Forestil dig at du åbner køleskabet, tager et par økologiske gulerødder, rødbeder, kål, chilier, blommer, ja næsten hvadsomthelst, og i lige den kombination du ønsker, fri kreativitet og fantasi. De større ingredienser kan halveres på få sekunder og sten fjernes fra stenfrugter. Dernæst ryger de direkte ned i din saftcentrifuge som i løbet at ganske gjort tid spytter en lækker sundt frugt-/grøntsagsjuice ud i dit glas, eller drikkedunk – lige til at nyde, og både velsmagende mættende, og fyldt med alle de ting, som holder din krop i god kemi og balance, så det i sidste ende bliver mere overskueligt for dig at klare dagens gerninger.

Nemmere bliver det ikke at få ”spist” sine grøntsager. Det passer også til en raw-food diæt, og til diverse udrensnings- eller træningskure. Du vil med tiden finde dine yndlingsopskrifter og kombinationer, hvor du kan implementere forskellige også friske krydderurter som mynte og  citronmelisse, eller de tørre importkrydderier som vanilje og kanel.

 

Ligesåvel som juiceren, der jo slynger saften ud af ingredienserne deraf navnet saftcentrifuge, er en smoothieblender også et hit, til den hurtige, praktiske tilberedning af frugt og grønt. Her kan man få en lidt grovere tekstur og dermed bevare flere fibre, som giver en smoothie en lidt mere måltids-agtig fornemmelse. Smoothies kan være mættende og fyldige, mens de samtidig er saftige og læskende. Her er mere mulighed for at lege med fylden af væsken, alt efter om man benytter mælk, yoghurt, (fløde)is eller vand som sin grundlæggende væske, og afhængig af ens råvarer. Mango giver typisk en dejlig blød, rund fornemmelse, mens ananas med sin syre giver et lidt mere friskt bid. Fælles for både blenderen og saftcentrifugen er at de er utroligt nemme at betjene, og kan klare jobbet i løbet af ganske få minutter.
Det befrier altså dig for besværet med at alting skal koges i god tid inden sulten melder sig, eller at man skal nå videre til noget andet.

Husk at få nok frugt og grønt, så du ikke vokser ud af dine bokseshorts.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Bedsteslankekur.dk – Hurtige slankekure er et must