Sådan forhandler du bilpriser


Der er mange ting, vi er gode til, fordi vi gør dem ofte. Nogle er gode til at køre bil, nogle er gode til at cykle, nogle er gode til at snakke, nogle er gode til at gå, og nogle er gode til at synge. Én ting vi stor set aldrig gør er at forhandle priser, og da slet ikke på så stort et køb som en bil eller et hus. Det kan derfor være svært at finde ud af, præcis hvordan sådan en proces bedst foregår. Hvordan får du prisen mest mulig ned uden at bruge for meget tid eller andet, som er bedre brugt på andre ting. Det første du bør finde ud af er, om du køber brugt bil eller ny – medmindre du hellere vil spare penge og køre i en pænere bil gennem f.eks. Mercedes leasing.

Nye biler kan være svære at forhandle, men i nogle tilfælde er det rent faktisk muligt. Det vigtigste når du køber ny bil er, at du først spørger sælgeren, om han må forhandle prisen – sælgeren får trods alt højst sandsynligt provision, så de er mere end villige til at forhandle. Den eneste undtagelse er når en eventuel besparelse bliver trukket fra deres kommission, men hvis sælgeren ikke forstår at du kun er villig til at købe, hvis prisen bliver sænket, så er det alligevel bedre at finde en anden sælger, der er bedre til sit job. Det afhænger selvfølgelig helt af, hvordan du agerer, når du står i butikken. Hvis du som det første spørger, om det er muligt at forhandle, samtidig med at du taler lidt hurtigt og i det hele taget virker som om, du mangler tålmodighed, så har du en bedre chance.

Brugte biler er typisk nemmere at forhandle. Hvis du køber fra en privatperson, er det vigtigt at du sikrer dig, at alle papirerne er i orden. Enhver der har haft problemer med papirerne efter at have købe brugt bil ved, at det på ingen måde nogensinde kan være besværet værd – og mange ville ønske, de var gået til en godkendt forhandler i stedet, selv hvis prisen er lidt højere. Det er selvfølgelig ikke kun papirerne, der skal være i orden, men også selve køretøjet. Hvis du ikke selv har den nødvendige viden om biler til at bedømme tilstanden, bør du få en mekaniker eller en erfaren ven til at se på bilen i stedet. En anden fordel ved at købe hos en større forhandler er, at der typisk følger en garanti med, som en privat sælgers ord ikke kan hamle op med.

Nogle sælgere af brugte biler er selvfølgelig ikke villige til at forhandle, især i de større virksomheder hvor selvet salget er videredeligeret til professionelle sælgere, som ofte ikke har muligheden for at forhandle prisen for forretningens vejne. Når det er sagt, kan det stadig være værd at prøve – en lille procentmæssig besparelse kan føre til en stor reel besparelse for den individuelle køber.